JSD Dog security

Hoe bereid ik me voor op een sollicitatie assessment?

Geplaatst op

Wanneer je verder komt in een sollicitatieproces van een nieuwe werkgever kom je op gegeven moment in de meeste gevallen voor een assessment te staan. Het is een gebruikelijke manier om de kennis die je op papier aantoont ook daadwerkelijk te testen in de praktijk. Je kunt je hier verschillende manieren op voorbereiden. Lees meer over onze beste voorbereidingstips.

Competenties testen

Wanneer je jouw CV opstuurt naar een bedrijf dan vermeld je hier vaak diverse competenties op waarover je beschikt. Het bedrijf kan dan een eerste inschatting maken of je bij de cultuur van het bedrijf past en natuurlijk in de betreffende functie waarop je solliciteert. Aan de hand van diverse persoonlijkheidstest kun je inzicht krijgen in je eigen competenties. Maak gebruik van de vele online persoonlijkheidstests, zodat je de potentiële werkgever al voor het eerste gesprek hiervan op de hoogte van kan brengen. 

Zo wordt er in de wereld van beveiliging om hele andere competenties gevraagd dan in de bouwindustrie. Als beveiliger moet je correct reageren op iemand anders gedrag en moet je ook verdacht gedrag weten op te merken. Onderzoek heeft uitgemaakt dat dat je moet beschikken over een positieve blik op samenwerking met collega’s, veel zelfvertrouwen en een extraverte persoon moet zijn. Met deze competenties heb je meer kans om als beveiliger te slagen in je functie. Deze manier van beeldschetsing door een werkgever wordt steeds meer gebruikt. Met de uitslag van een uitgebreid assessment kan de werkgever hier inzicht in krijgen. 

Voorbereidingstips

Er zijn verschillende manieren om een assessment te benaderen. Een assessment bestaat meestal uit de volgende basisonderdelen:

  • Sollicitatie interview
  • Intelligentietests 
  • Een praktijkopdracht
  • Gesprekken met 2 bedrijfsverantwoordelijken
  • Eindbeoordeling

De praktijk opdracht zal uitmaken of dat jouw gesproken woorden ook omgezet kunnen worden in verwachte en wenselijke daden. Het is bij de meeste bedrijven een van de belangrijkste onderdelen van een sollicitatiegesprek. Ter voorbereiding kun je jezelf de volgende vraagstukken voorleggen:

Weet je al welke competenties wenselijk zijn? 

Bereid jezelf goed voor op vragen over deze competenties, zodat je jouw sterke punten hierover kan benoemen in je eerste interview.

Wat zijn je sterke en mindere eigenschappen?

Een klassieke vraag tijdens een sollicitatieronde. Zorg dat je goed over jezelf weet waar je sterke maar ook je zwakkere punten liggen. Mocht je dit lastig vinden vraag dan een oud-collega om je hierover feedback te geven.

Ga uitgerust en ontspannen het interview in

Je kunt je in principe eindeloos voorbereiden, maar doe dit niet! Zorg dat je jouw kennis over het bedrijf op orde hebt en dat je een goed profiel van jezelf kan schetsen voor de werkgever. Ga niet te veel in detail tijdens je voorbereiding. Zorg dat je goed uitgerust en ontspannen je sollicitatiegesprek in kan gaan.

Gerelateerde berichten

Alles over honden en veiligheid

Tegenwoordig gaan steeds meer mensen naar dierenasielen om een ​​puppy te krijgen die een leuk en liefdevol gezin nodig heeft. Als puppy bezitter...

Lees meer

Over ons

Lees de blogs op onze site om telkens op de hoogte te zijn van de trends uit de wereld van dieren en veiligheid.

Contactgegevens

Via info @ jsd-dogsecurity.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden